The Kingdom of Cambodia
Door: jesperdevos
Blijf op de hoogte en volg Jesper
06 April 2012 | Cambodja, Phnom-Penh
Het volgende (inmiddels alweer 15e) land van mijn trip is Cambodia. Cambodja, het land van de Ankor tempels.
het land heeft een lekkere geschiedenis achter de rug. In de Vietnam oorlog was het na buurland Laos het meest gebombadeerde land in zuid-oost Azië. Hierbij vielen circa 600.000 burgerslachtoffers. In 1975, twee jaar na het einde van de oorlog kwam Pol Pot van de Rode Khmer aan de macht, Pol Pot oefende een waar schrikbewind uit en vermoorde tussen de 1,5 en 2,5 miljoen Cambodjanen. Een opleiding, bril of een handicap was al voldoende om afgevoerd te worden naar één van de killingfields. Sinds 2003 is het land stabiel nadat het een inval van Vietnam en diverse burgeroorlogen gekend heeft.
Vanaf het Vietnamese HCMC samen met Tijl en de Engelse Nick een bus gepakt richting Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja. De grensovergang ging veel beter dan ik tot zover gewend was in Vietnam, vlekkenloos, zonder enige moeite.
P-P lijkt op een groot openluchtmuseum met een aantal zeer indrukwekkende gebouwen. De bewoners vond ik bij aankomst wel direct al bloedirritant, met name de tuk-tuk chauffeurs. Alles binnen de stad bevind zich op loopafstand, maar de chauffeurs vinden het blijkbaar geen enkel probleem om de touristen flink te overchargen en lastig te vallen. Al staat er een rij van 15 wagens achter elkaar en je maakt de eerste duidelijk dat je niet mee wilt, zijn alle tussenliggende tot aan het laatste voertuigen er nog steeds van overtuigd dat je wel met hun mee wilt, omdat de andere wagens blijkbaar niet mooi genoeg zijn. Ook hebben ze voor de verandering stuk een flinke voorraad drugs bij zich, wat ze aan onschuldige toeristen willen slijten (om ze vervolgens direct aan te geven bij de politie, wat een extra zakcentje opleverd).
Dichtbij de stad die tot 1975 nog het dubbele aantal inwoners kende liggen de Killing Fields van Choeung Ek. Deze heb ik niet bezocht, omdat ik de dag ervoor al genoeg verschrikkelijke beelden in het Vietnamese museum heb gezien.
In Phnom Penh viel me (net als in alle andere landen in zuid-oost Azië tot nu toe) wederom gelijk weer iets op. M'n buurmeisje Cora schreef een aantal weken geleden in haar blog dat alle mensen in Gambia lekker origineel zijn als het om buiseness gaat. Als de buurvrouw goed verkoopt, dan gaan ze hetzelfde product verkopen i.p.v. wat anders waardoor ze zelf meer geld kunnen verdienen. Dit maal ging het om manderijnen, waarvan er tien winkels naast elkaar op straat stonden. In Laos is het vooral met sandwiches, in Vietnam heb ik het onder andere met brood en appels gezien.
Sihanoukville (het Lloret van Cambodja) heb ik links laten liggen omdat ik enigzins op moest schieten om bijtijds in Thailand te zijn voor de FullmoonParty, daarom gelijk doorgegaan naar Siem Reap, wat de dichstbijzijnde grotere stad in de buurt van de tempels van Angkor is. In Siem Reap dankzij Max en John die ik een aantal weken eerder in Laos ontmoet had een goed hostel gevonden wat zich niet op grote afstand bevind van de meest bekende straat van de stad "pubstreet", waar de meeste restaurants en barren gesitueerd zijn.
Een goede avond gehad met de gasten en een aantal Zweedse meiden, waardoor ik de volgende morgen niet in staat was om voor de zonsopkomst naar de Angkor Wat Temple te fietsen. Daarom maar rondgelopen in de stad waar ik één van de indrukwekkenste dingen tot nu toe heb gezien.
De overheid wil Siem Reap veranderen in een westerse vakantiebestemming, vol met hotels en het arme gedeelte van de stad verbergen. Het hart van de stad zag er al spic en span uit. Maar naarmate er verder rivierop- (of af-) waards gekeken werd waren er een hoop krotten te vinden. De krotten werden op het moment dat ik er was afgebroken door de bewoners. De gemeente heeft een uiterlijke datum meegegeven wanneer iedereen weg moet zijn en hebben de mensen een klein bedrag en een stuk grond buiten de stad gegeven. Kinderen liepen rond met breekijzers om spijkers te verwijderen uit half verrot hout, oude mensen liepen met golfplaten te slepen en weer andere liepen tussen alle rotzooi naar bruikbare spullen te zoeken. Wederom een moment van besef hoe goed we het wel niet hebben in Europa.
De volgende dag om 5 uur 's ochtends opgestaan om een fiets te huren en zeven kilometer langs de rivier te fietsen om de zonsopkomst te spotten bij het gebouw wat schitterd op de Cambodjaanse vlag, Ankor Wat (Ankor = Heilige stad, Wat = tempel). Op de meeste foto's van dit gebouw wat het hart en ziel van Cambodja is, is de tempel te zien in een reflectie van water. Bij aankomst direct op zoek naar het water om een soortgelijke plaat te schieten, de plek was niet erg moeilijk te vinden omdat er zich al een paar honderd mensen om de kleine plas hadden verzameld die ditzelfde van plan waren.
Na drie uur rondgelopen te hebben in en om het grootste religieuze bouwwerk ter wereld, werd het tijd om andere tempels te bezoeken. Er zijn twee routes uitgestippeld en het werd afgeraden om alles binnen één dag af te willen ronden. Na wat advies van onder andere zusterlief Mirjan bleek dat het uitermate goed te doen was als je een beetje doortrapt. De belangrijkste tempels bevinden zich op enkele kilometers afstand van elkaar, en de bouwstijlen verschillen flink, dit omdat verschillende koningen in verschillende tijdperken de tempels hebben gerealiseerd.
Het ticket wat ik eerder de dag gekocht had geeft recht op entree tot alle tempels in de omgeving, zelfs al worden er een aantal weken uitgetrokken kunnen de meer dan 1000 tempels in het 400 km2 grote gebied niet bezocht worden, daarom maar een keuze gemaakt om slechts de belangrijkste te bezoeken.
De veruit meest indrukwekkende tempel was mijn inziens Ta Prohm. Indiana Jones zou zich hier meer dan thuis voelen en Angelina Jolie heeft Ta Prohm in het jaar 2000 in een strak pakkie onveilig gemaakt voor de opnamen voor Lara Croft; Tomb Raider. De bomen die zich overal over en doorheen hebben weten te wurmen maken deze tempel het fotografische hoogtepunt van het Ankor complex.
Bij elke tempel lopen er kinderen rond die anzichtkaarten en zelfgemaakte spullen verkopen, waar ze overal een andere verkooptechniek toepassen. Sommige blijven gewoon doorzeiken totdat mensen ze helemaal zat worden zodat ze wat kopen, andere hebben een nogal creatieve manier van zakendoen. Ze nodigen je uit voor een potje boter kaas en eieren, als zij winnen moet je wat kopen, als jij wint kan je wat gratis uitkiezen. Ze beginnen echter altijd zelf, wat er toe leidt dat ze nooit verliezen.
Daarnaast kunnen ze ongeveer in 10 verschillende talen tot tien tellen om het aantal kaarten te tellen wat ze je willen verkopen en sommige andere leuzen zoals; "kijken kijken, niet kopen" en "Allemachtig prachtig".
De laatste dag in Siem Reap en tevens in Cambodja had ik nog een opdracht uit te voeren voor zuster Mirjan;
Opdracht voor jou Little Bro:
In Cambodja is het razendpopulair om volleybal te spelen. Ga naar Siem Reap waar rond het middag uur gigantisch veel tuk tuk chauffeurs een potje gaan volleyballen. Doe mee en ga met je team op de foto!! vergeet je fles water niet want het is bloedje heet!! Succes en veel plezier!!
Toen ik op het middag uur het volleybal veld gevonden had, was er niemand, maar dan ook absoluut niemand op het volleybalveld te vinden, er stonden een aantal tuk tuks, maar de bestuurders lagen een beetje rond te hangen en met elkaar te ouwehoeren. Uiteindelijk is het later de dag nog wel gelukt. Welliswaar niet met chauffeurs (die hebben waarschijnlijk een andere hobby gevonden) maar met een stel andere locals. Ik was de enige blanke op het hele volleybalterrein waar +/- 200 mensen zich verzameld hadden, wat leidde tot een hoop supporters. Er stond gelukkig niet bij dat we moesten winnen, want we zijn met 3-0 ten onder gegaan, 15-13, 16-14 en 15-10.
Wederom een mooi land, ik ben er maar vijf dagen geweest, maar het was zeker geen straf om Cambodja te bezoeken om vanaf Vietnam terug in Thailand te komen.
@ Pieter, serieus, het is zeker de moeite waard, geweldig hier, nog weinig momenten spijt gehad dat ik Ammers ingewisseld heb voor de wereld.
@ Jelle, hahaha, niet genoeg bier ingeslagen als m'n moeder op je verjaardag was gekomen? geslaagd feest geweest?
@ Inge, ik heb in Thailand helaas ook niet de hilltribe gezien die ik nodig had voor de volgende opdracht, ik verlaat over een paar dagen Thailand alweer en ik zit nu ver in het zuiden. Bestaat er een mogelijkheid dat ik een andere opdracht uit mag voeren? ^^
@ Wouter en Henk, zie Whatsapp ;).
@ Bas S., gast, Zweden, daar ga je het sowiso naar je zin hebben, ik kom hier ook een hoop Zweedse schone tegen en daar is (meestal) vrij weinig mis mee, succes man, ik zie je waarbenjij.nu wel verschijnen maat.
@ Ome Teus, tante Co; ik hoorde het van moeders dat jullie een goede tijd hebben gehad, ben benieuwd naar jullie verhalen, moeten een keer skypen.
@ Danny, maat, zoals beloofd, de maatstaven om je volgende vakantieland uit te zoeken
Bier;......Vrouwen;........Land;
7...........5....................India
10.........10..................Laos
10.........6....................Vietnam
8...........7....................Cambodia
@ Iedereen, bedankt voor de reacties, heb het nog prima naar m'n zin, op mindere momenten (die overigens zelden voorkomen) is het altijd een flinke opbeuring om de reacties op de site te lezen om me dichterbij het verre verre Nederland te voelen, Tnx!
@ Iedereen die naar Lloret gaat, misschien kom ik toch nog een paar dagen buurten, als de financiele situatie het toelaat.
Chum riep leah Jesper
06 April 2012 - 14:20
Cora:
Sounds good buurjochie! Nice! En wat een eer om aangehaald te worden in je blog. ;)
Wat een bizarre geschiedenis van het land joh! Ontzettend! En inderdaad, mensen die smeken of je bij hen in de taxi komt terwijl je verre van behoeften aan een taxi hebt.. ook hier herkenbaar. ;)
Zondag was bij ons het toppunt, hebben we 1 of andere gast van s`ochtends 8:30 - 13:00 achter ons aan gehad. De beste jongen was er van overtuigd dat Geralda vast met hem wilde trouwen en had er geen moeite mee om daar wat tijd voor uit te trekken.. man, man. Uiteindelijk heeft onze lokale compound baas hem telefonisch weten te overtuigen dat Geralda daar toch echt geen behoefte aan had. Haha, on-ge-loof-e-lijk!
Wij hebben vandaag nog precies 3 weekjes te gaan voordat we weer op Neerlandse bodem staan. Time flies! Geniet er maar van dat het bij jou nog ff duurt, ook als is het leuk om iederen zo meteen weer live te spreken moet je er nu maar nog ff uithalen wat erin zit!
X! -
06 April 2012 - 15:00
Leonie D:
He Jesper! Wat een geweldige reis verhalen!!! Ik ga er altijd weer even voor zitten om je verhalen te lezen! Volgens mij heb je het onwijs naar je zin en maak je veel leuke dingen mee! Ik wacht met smart op je volgende verhaal haha!
Btw: nog geen leuke vrouw ergens opgedaan? Haha
Heeel veel plezier nog!!!
Xxx -
06 April 2012 - 15:00
Renee:
Jep,
mooi verhaal weer. het 15e land alweer joh, time flies.
Maare, zag ik nou op de 2e foto een zwembroek vol met naakte vrouwen....
veel plezier morgen bij de fullmoonparty!!
Geniet van de rest van je reis! X -
06 April 2012 - 17:34
Annemarieke:
Hey lief broertje!
Mooi verhaal weer! Gave foto's!! Hier alles goed! Er komen weer feestjes aan:)!! Geniet jij maar lekker van je luxe leventje! Elke dag feest! :)
Mijn weekend bestaat uit werken en slapen!:)
Xx -
07 April 2012 - 08:14
Jelle:
Weer een verhaal om jaloers op te worden! Die vrijheid die je hebt om te doen wat je wilt en de dingen die je ziet en meemaakt, geweldig.
Het zou wel lache zijn als je nog even langskomt in Spanje, dat land heb je nog niet gehad ook. Je moeder is helaas niet meer gekomen, ik denk dat het komt doordat gina ook niet aanwezig was. -
08 April 2012 - 09:15
Ome Kees U/K:
Hi Jesper,
Alweer in alle vroegte mooie foto's gemaakt, complimenten hoor !
Bizarre geschiedenis daar, jammer dat de bevolking soms opdringerig is, maar de verschiillen zijn dan ook (te) groot.
Trouwens : heb je al eens geprobeerd om een brommer/motor te huren ? Verkeer is uiteraard wel gevaarlijk daar............dus wel oppassen.
Kleine internet-studie : de brommer/motor die je wereldwijd het meest ziet is de
Honda (super) cub, gewoon zo'n lelijke brommer met van die beenschilden (al 60 miljoen van gemaakt!!!!, meer als de VW kever) Momenteel zijn helaas er veel Chinese copieen.
Loopt zuinig 1/50, top 70-80 km/u (is daar snel genoeg)(100 cc motor) , licht 50-100 kg, kan (bijna) niet kapot, en je kan in principe in heel ZO azie, Latijns Amerika, O-Europa, Turkije, Rusland, China, onderdelen kopen>>>> wereld(motor)fiets voor wie zelf wil rijden. Op jouw foto "same same but better" staan dergelijke types.
Thailand is geloof ik type Honda "Dream" (nou ja.............)
gr Kees
16 April 2012 - 06:34
Willeke:
Het was weer groots! Je schrijft alsof je in 1 lange roes alles beleeft! Wat een reeks aan tempels heb je nu al gehad. Voor je leven voldoende denk ik.
Afgelopen week reed ik richting Groot Ammers en zag na de afslag Achterweg de grote berkenbomen in bloei staan. Mooi om te zien! Krijg je al weer een beetje heimwee Jesper....
Het is fris buiten maar de zon schijnt volop en het gras is mooi groen.... Voorjaar!
Geniet verder met je mooie reis. We wachten weer op het volgende verhaal.
Groetjes.